Nonicoclolasos

Nationalekonomins moraliska kärna

Harvards Ed Glaeser:

Economists are often wary of moral exhortation, as many see the harm so often wrought by arguments that are long on passion and short on sense. But don’t think that our discipline doesn’t have a moral spine beneath all the algebra. That spine is a fundamental belief in freedom.

Glaeser ger nationalekonomers försvar av frihandel som exempel och menar att detta försvar inte bara handlar om BNP-maximering utan om just en värdering av frihet, på grunder som Milton Friedman uttryckte på detta sätt:

The most important single central fact about a free market is that no exchange takes place unless both parties benefit.

Om det finns en värdering av frihet i själva ämnet, förklarar det att nationalekonomer i genomsnitt förefaller relativt borgerligt orienterade?

Annonser

Written by Niclas Berggren

8 februari 2011 den 15:00

2 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tror det stämmer att nationalekonomer i genomsnitt värderar frihet i högre grad än genomsnittet av andra forskare, och det kan nog förklara en del av politiska åsikter.

  Dock hävdar jag att denna värdering av frihet sällan motiverats moralfilosofiskt explicit, vilket gör den värderingen svårt att systematiskt diskutera.

  Olof Johansson-Stenman

  8 februari 2011 at 15:08

 2. Ja, det är på många sätt märkligt att citatet från Friedman inte fått större genomslag. Det är ju känt bland oss nationalekonomer, men i den populära diskussionen verkar det vara helt okänt.

  Det gäller även gains from trade teoremet, som är en formalisering av Friedmans citat.

  Marcus Salomonsson

  8 februari 2011 at 22:41


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: