Nonicoclolasos

Ger deltid högre produktivitet?

Vissa ser negativt på deltidsarbete och vill försvåra för företag att erbjuda anställningar av det slaget. Vad skulle effekterna av det bli? Den nya studien ”Is Part-Time Employment Beneficial for Firm Productivity?” undersöker hur deltidsarbete påverkar produktiviteten:

This paper analyzes whether part-time employment is beneficial for firm productivity in the service sector. Using a unique dataset on the Dutch pharmacy sector that includes the work hours of all employees and a “hard” physical measure of firm productivity, we estimate a production function including heterogeneous employment shares based on work hours. We find that a larger part-time employment share leads to greater firm productivity. Additional data on the timing of labor demand show that part-time employment enables firms to allocate labor more efficiently. First, firms with part-time workers can bridge the gap between opening hours and a full-time work week. Second, we find that during opening hours part-time workers are scheduled differently than full-timers. For example, we find that part-time workers enable their full-time colleagues to take lunch breaks so that the firm can remain open during these times.

En intressant sak är att de som vill införa en rätt till heltidsarbete ofta är de som rent allmänt är negativa till tjänstejobb, eftersom de anses lågproduktiva. Om en nedgång i deltidsarbeten i tjänstesektorn minskar produktiviteten, hamnar de då inte i ett dilemma? Svaret kanske blir att det är en kostnad man får ta: det viktiga är att de som vill jobba heltid ska få göra det på de jobb som idag utförs på deltid. Men: ett alternativ kanske skulle vara att förbättra deltidsarbetets villkor och karaktär, så att fler blir nöjda och också föredrar det. En annan nederländsk studie antyder t.ex. att kvinnor där i regel är nöjda med att arbeta deltid.

Annonser

Written by Niclas Berggren

24 februari 2011 den 5:32

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag skulle tro att lönsamheten i deltiden är en faktor att räkna med. Har man så dåligt betalt att pengarna från deltiden inte räcker till en dräglig tillvaro, så kommer deltiden överhuvudtaget att inte fungera som incitament. Man vill ha ett heltidsarbete och är missnöjd. Missnöjda människor lägger inte in någon extra insats i sitt arbete…

  Men om deltiden upplevs som totalt sett kortare arbetstid, men tillräcklig för inkomsten, så är det en annan femma.

  Jo kortare tävlingslopp desto högre snitthastighet…
  Enkel fysik.

  Kristian Grönqvist

  24 februari 2011 at 8:31

 2. De som arbetar deltid utför samma jobb som heltidsanställda på kortare tid, det är en känd ”fälla”. (Är det förresten inte snart tid att fokusera på vad man gör istället för vilken TID man är på arbetet??) Samtidigt kan t.ex. en dag kortare arbetsvecka göra att man är mer villig att arbeta hårdare, att man känner sig förfördelad som ständigt har närmare till helgledigt än sina kolleger. Allt detta förutsätter dock att heltid är normen.

  Camilla

  24 februari 2011 at 9:17

 3. Ja, fast samtidigt är dem som vill få bort deltid för kortare arbetsvecka, 6h för alla exempelvis. Deltid för alla kanske man kan säga att de vill ha?

  Tor

  24 februari 2011 at 9:19

 4. Problem uppstår för löntagarna om man inom en viss bransch i princip alltid är hänvisad till deltid (och för all del även om man inte kan hitta deltidsjobb trots att man skulle vilja för andra branscher). En deltidsinkomst kanske fungerar så länge man är i ett hushåll med två försörjare, men om den ena bli arbetslös eller sjukskriven; eller i händelse av skilsmässa så är det ju viktigt att man faktiskt kan maximera sin inkomst och inte sitter fast i en deltid som är otillräcklig.

  Jag är inte emot deltid i sig, jag känner många som väljer att arbeta deltid, men det vill ju till att man kan leva drägligt på det.

  En tanke är att om omsorgssektorn drog ner sina krav på utbildning (undersköterskekravet i många fall) och istället t.ex. satsade på fortbildning av sina vikarier och/eller arbetslösa så skulle man kunna få många aspirerande musiker/författare/skådespelare med mera som inte vill arbeta heltid eftersom de istället vill lägga tid på sitt huvudsakliga intresse. Jag är övertygad om att mer mångfald rent utbildningsmässigt bland personalen skulle gynna verksamheten, förutsatt att det kombinerades med utbildning via jobbet för att erhålla nödvändiga baskunskaper.

  Sofia

  24 februari 2011 at 14:19


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: