Nonicoclolasos

Lyckliga egenföretagare

Det har visat sig att egenföretagare upplever större lycka av sitt jobb än anställda — trots att de ofta tjänar mindre och arbetar mer. Det tycks bero på att tillfredsställelsen med att göra något man själv har bestämt sig för att göra mer än kompenserar för nackdelarna. Den nya studien ”Life Satisfaction and Self-Employment: A Matching Approach” undersöker om egenföretagare är mer lyckliga rent allmänt. Det kan ju hända att de blir lyckliga på jobbet därför att de offrar andra delar av sitt liv. Resultat:

[W]e find that individuals who move from regular employment into self-employment experience an increase in life satisfaction (up to two years later), while individuals moving from unemployment to self-employment are not more satisfied than their counterparts moving from unemployment to regular employment. We argue that these groups correspond to ”opportunity” and ”necessity” entrepreneurship, respectively.

Genom en noggrann matchningsmetod kan resultaten, menar forskarna, tolkas som kausala. Lyckan ökar för de som blir egenföretagare för att satsa på en affärsidé; den påverkas inte (eller t.o.m. minskar lite, men effekten är inte statistiskt signifikant) av att starta företag för att undkomma arbetslöshet. Även om många småföretag inte växer och bidrar till sysselsättning och tillväxt i så hög grad som den politiska retoriken ibland gör gällande, tycks de i alla fall kunna öka lyckan lite grann för många. Inte det sämsta.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 februari 2011 den 5:54

12 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Helt enig. ytterligare ett skäl att fastslå att det inte är ”synd om” egenföretagare i Sverige.

  Olof Johansson-Stenman

  25 februari 2011 at 7:29

 2. Håller helt med…

  Kristian Grönqvist

  25 februari 2011 at 8:32

 3. Men varför gnäller deras företrädare så förtvivlat?

  Jonas Vlachos

  25 februari 2011 at 11:57

 4. Eftersom effekten gäller för dem som startar företag för att de vill satsa på en idé men inte för dem som startar för att undkomma arbetslöshet är det viktigt hur företagarna fördelar sig mellan dessa kategorier.

  Intressant är att Sverige utmärker sig som det land i EU som har lägst andel företagare som startade sitt företag av nödvändighetsskäl och högst andel som anger att de fick en idé som de ville satsa på. (Enligt EU-statistik i Ratiorapport av Erik Wengström.)

  Henrik Jordahl

  25 februari 2011 at 13:01

 5. Henrik: då är det ännu mer obegripligt varför de gnäller så förtvivlat.

  Jonas Vlachos

  25 februari 2011 at 13:30

 6. Jonas

  Har du missat skatte- och regelbördan för småföretag i Sverige? Hör med Företagarna om du vill veta mer.

  MvH
  Artur

  Artur

  25 februari 2011 at 13:46

 7. Så då behöver vi bara hitta på ett lämpligt styrmedel för att ”nudgea” anställda till att starta eget. En skatt kanske?

  Marcus Salomonsson

  25 februari 2011 at 14:44

 8. Jonas Vlachos: De gnäller för att om man inte gör det i dagens Sverige så kommer man behöva anpassa sig efter någon annan intresseorganisations gnäll. Mest kränkt vinner.

  David Bergkvist

  25 februari 2011 at 16:28

 9. Jag anser inte heller att det ar ”synd om” egenforetagare i Sverige. Lika lite som jag tycker det ar ”synd om” sjukskoterskor trots att de gnaller (och strejkar) sa forbannat: Detta ar vuxna manniskor som under radande lonelage fattade det beslut som passade dem bast i livet. Man far inte glomma att ett arbete har tva beloningar, en monetar och en ren nyttoeffekt.

  Men man kan ju ocksa forstas misstanka att selektionen till bade skoterskor och egenforetagare ar endogen och en funktion av bade lonelage, skattekilar, och byrakrati. Sa bara for att det inte ar synd om nagon innebar det inte att vi ar i ett samhalleligt optimum.

  pontus

  26 februari 2011 at 0:10

 10. Tack för länken Niclas.

  Det stämmer säkerligen, så länge du är egenföretagare och fullt verksam. Jag tror dock att en sjukskriven egenföretagare förmodligen är mer olycklig än en sjukskriven löntagare. Jag har iof aldrig mött en sjukskriven egenföretagare. :)

  Kontroll över sin tid och friheten som entreprenörskapet ger är ovärderligt.

  Daniel

  2 mars 2011 at 12:58

 11. Daniel

  Intressant påpekande. Kan Du dra en slutsats ifrån det också?

  Kristian Grönqvist

  2 mars 2011 at 16:54

 12. Daniel

  Alltså om sjukdomars eventuella frekvensolikhet hos anställda och egenförtagare eller om hälsans olika förekomst hos olika människor rentav, eller motivationens olika effekter på hälsa…?
  Svaret är förmodligen inte alls politiskt korrekt…

  Kristian Grönqvist

  2 mars 2011 at 16:58


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: