Nonicoclolasos

Estetikens domän

Wittgenstein:

I mean, is Aesthetics a science telling us what is beautiful? I suppose it should also say what sort of coffee tastes well.

Och det kan inte estetiken qua vetenskap göra.

Annonser

Written by Niclas Berggren

9 mars 2011 den 15:47

Publicerat i estetik, filosofi, vetenskap

3 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Däremot kan estetiken förklara varför många kan uppleva att en klänning inte är fin eller en maträtt inte god, t ex pga att olika mönster/smaker ‘skär sig’, exempelvis.

  Cecilia

  9 mars 2011 at 22:31

 2. Givetvis är inte ”estetik” en vetenskap! Det visste Wittgenstein så väl, men han kunde inte hålla inne med sina åsikter när G.E.Moore m.fl. antydde så. Kanske kan ett citat från David Hume (här översatt av mig från en av dennes essäer): ”Fast människor med förfinad smak är sällsynta, upptäcker man dem lätt i samhället genom sundheten i deras förstånd och överlägsenhet i deras sinnesförfattning i jämförelse med andra människors”.
  Vidare kan man läsa från Humes hand i samma essä: ” När människor har olika omdömen, upptäcker man vanligtvis någon brist eller snedvridning i sinnesförmögenheterna, som härrör antingen från fördomar eller från bristande rutin eller från bristande förfining, och i det avseendet finns det goda skäl att gilla EN smak och fördöma EN ANNAN smak”.

  Lars Rudström

  10 mars 2011 at 18:52

 3. Det är skillnad mellan normativ etik och värdeteori. Den förra söker svar på hur vi bör handla, den senare söker grunden och förutsättningar för att värdera. Denna distinktion finns även inom estetiken vilken idag är tömt på sin historiska betydelse, och har blivit alltför inklusivt, då även det fula har en given plats bredvid Det Sköna och Sublima. Konstuttryck som ”relationell estetik” eller ”socialt undersökande estetik” exemplifierar saken.

  Cleas

  13 mars 2011 at 20:13


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: