Nonicoclolasos

Genetisk grund för fundamentalism

Vad bestämmer religiös praktik och tro? I den nya studien ”Do Genetic Factors Influence Religious Life? Findings from a Behavior Genetic Analysis of Twin Siblings”, publicerad i Journal for the Scientific Study of Religion, skiljer man på tre faktorer, som i olika grad förklarar olika religiösa företeelser: genetiska, familjebaserade och externa. Detta möjliggörs genom att man jämför effekter mellan enäggs- och tvåäggstvillingar. Figuren sammanfattar:

Särskilt intressant fann jag att att personer som säger sig ha blivit ”födda på nytt”, vilket indikerar en fundamentalistisk kristen upplevelse och tro, i hög grad tycks ha blivit det av genetiska skäl. Predisposed to superstition at birth! Det är också intressant att notera att barn påverkas av föräldrarnas religiösa livsmönster, vilket även Jesus insåg.

Tips: Alex Tabarrok.

Annonser

Written by Niclas Berggren

10 mars 2011 den 6:02

6 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Om jag var Gud så hade jag dragit upp den där genetiska komponenten bra mycket högre när jag ägnade mig åt min intelligenta design ;)

  Danni

  10 mars 2011 at 14:26

 2. Danni: Varför då? Det är ju mycket roligare med skeptiker som ifrågasätter ens existens och förmågor.

  David Bergkvist

  10 mars 2011 at 16:54

 3. Varför begränsa ”Scientific Study of Religion” till kristendomen, vilket länken ovan visar? Att denna sk vetenskapliga studie utförts och publicerats i USA förvånar väl ingen. Det landets bigotta inställning till religion och etik/moral är ju just så inskränkt baserad till kristendomen. Den näst yngsta monoteistiska religionen av de ”stora”. Att kalla denna statistiska utredning av tvillingars genetiska ”uppförande” för vetenskap är ju enbart patetiskt!
  Jag hade hoppats att en docent i nationalekonomi, vars lön betalas bl.a. av oss sekulära humanister via skattesedeln, kunde uppvisa större höjd i en sådan trivial fråga.

  Lars Rudström

  10 mars 2011 at 18:18

 4. Lars – Det dar var arets mest forvirrade kommentar. Att studien baseras pa kristna ar val inte sa konstigt da det ar den absolut storsta religionen i USA. Det statistiska underlaget for andra religioner kommer vara langt mycket samre.

  Sen sa forstar jag inte varfor du har for dig att dina skattepengar finansierar Niclas lon. Ratio ar inte skattefinansierat.

  pontus

  10 mars 2011 at 21:40

 5. David: det låter inte som något den sadistiska och avundsjuka Gud som beskrivs i bibeln skulle tycka.

  Danni

  10 mars 2011 at 22:12

 6. Varför leder upplevelsen att vara ”född på nytt” till en fundamentalistisk tro? De flesta kristna är inte bokstavstroende.

  Cleas

  13 mars 2011 at 20:27


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: