Nonicoclolasos

En svunnen tid

I Henrik Berggrens biografi över Olof Palme läste jag följande beskrivning av Sverige på 1950-talet:

Socialdemokratin dominerade, inte bara som ett politiskt parti utan som en social rörelse som bar förväntningar på alla livets områden hos tusentals män och kvinnor ur arbetarklassen. Barnen togs om hand i scoutrörelsen Unga örnar, ungdomar diskuterade politik, campade och flörtade i ungdomsrörelsen SSU, teaterintresserade satte upp skådespel i Folkets Hus, studieintresserade deltog i ABF:s studiecirklar, hemmafruar handlade kooperativt i konsumbutikerna, turistlystna åkte med arbetarrörelsens resebyrå Reso, trogna veteraner jordfästes av begravningsfirman Fonus.

Arbetarrörelsens resebyrå Reso, minsann. Målet verkar ha varit en total politisering av människors liv. Allt var inte bättre förr.

Written by Niclas Berggren

18 mars 2011 den 14:20

Publicerat i politik, socialism

15 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Åååå, det var ju mkt bättre förr. O sen på 70-tal (ev början av 80-tal) kom blåvitt sortiment på Konsum, det var bra saker. Minns att jag var överlycklig över gratis varuprover på en kongress där de lanserades, var nog på samma kongress som jag fick Olof Palmes autograf. Sen gick det utför för landet när folk inte förstod det kloka i löntagarfonderna.

  Magnus C

  18 mars 2011 at 14:32

 2. Dessutom sparade man i Sparbanken, läste den lokala tidningen (som hette något med Folkbladet), var medlem i Hyresgästföreningen, försäkrades av Folksam, handlade bensin på OK och aktiverade sig i PRO på ålderns höst…

  Jacob Lundberg

  18 mars 2011 at 14:46

 3. Men det kan vara lite historielöst att inte begripa sig på varför många människor slöt upp kring detta som något bra och positivt. De som var med då hade fötts in i ett fattig-Sverige där folk på riktigt svalt ihjäl och levde under vidriga förhållanden. Jämfört med det så var det rätt självklart att de älskade socialdemokratin som de tyckte hade räddat dom från detta elände.

  30+

  18 mars 2011 at 15:02

 4. Min känsla av att ”det var bättre förr” fick sig en törn här.

  Jonas Vlachos

  19 mars 2011 at 8:43

 5. En skillnad eller likhet då och nu är på 1950-talet så rasade mediavänstern mot dom homosexuella männen.
  På 2010-talet rasar mediavänstern och feministerna mot dom hetersexuella männen

  sven

  19 mars 2011 at 11:53

 6. Rasar media över hetrosexualitet? Jag tror mest du är ett ras.

  jesus

  19 mars 2011 at 14:26

 7. Visste inte heller att det var just mediavänstern som rasade mot de homosexuella männen på 50-talet, var det så?

  Olof Johansson-Stenman

  20 mars 2011 at 7:34

 8. Jo det var det faktiskt. På den tiden betraktades homosexualitet som borgeligt dekadent.Bland andra gick författaren Vilhelm Moberg till storms mot dom
  homsexuella männen.Den negativa synen på de homosexuella fanns kvar hos delar av vänstern på 70-talet.

  sven

  20 mars 2011 at 9:27

 9. Intressant, fast bättre exempel än Moberg borde väl i så fall kunna hittas; han kan ju knappast kallas för typiskt vänster.

  Olof Johansson-Stenman

  20 mars 2011 at 11:18

 10. Olle, kolla in http://www.marxistarkiv.se/sverige/kfmlr-kp/kk-5-73-om_homosexualitet.pdf Där kan vi tala äkta vänster!

  Kolle

  20 mars 2011 at 12:15

 11. Den syndikalistiska tidningen Arbetaren bedrev hets mot dom homosexuella i samband med ”rättsröteaffaärerna” i början på 50-talet.

  sven

  20 mars 2011 at 12:54

 12. Tack för denna information! Jag kände visserligen till att det i ”tok-vänstern” i Sverige och andra länder funnits en mkt negativ inställning, men att den så sent som 1973 skrevs något så extremt som i Kolles länk, d v s i Klasskampen, var ändå en överraskning för mig. Tillåt mig citera:

  ”Homosexualitet finns inom alla klasser, men för den skull får vi inte glömma att homosexualiteten är en produkt av klassamhället – ett av dess sjukdomssymptom – och att den i första hand utövas av de härskande utsugarklasserna, vilka i allmänhet utsett sina sexualobjekt bland de behärskade, främst samhällets utslagna skikt.

  Det är som en historisk komedi att man just nu i kapitalismens mest utvecklade länder basunerar ut att homosexualiteten är något sunt och naturligt. Påminner inte detta i högsta grad om bibelns Sodom och Gomorra, om det gamla Grekland, om kejsar Neros Romarrike och om alla andra ruttna samhällen som stått inför sin omedelbara undergång.

  Liksom homosexualiteten uppstod med klassamhället kommer den också att försvinna med detta. […] Skolorna kommer att fostra ungdomen i en sund anda med naturliga relationer mellan könen, och ge dem höga ideal…”

  Olof Johansson-Stenman

  20 mars 2011 at 13:26

 13. Dock, jag associerar kanske inte ”mediavänstern” till vare sig KFML(r) eller syndikalisterna, menar ni att man inom socialdemokratin var mer fientligt inställda än inom borgerligheten på 50-talet?

  Olof Johansson-Stenman

  20 mars 2011 at 13:31

 14. Faktum så finns det likheter med gårdagens rasande mot dom homosexuella männen och nutidens feministers rasande mot de hetrosexuella männen.T.ex hetrosexuella män som har kontakter med prostituerade
  eller tittar på porr framställs som onskefulla monster
  och kvinnor som prövar på sex som inte är missionärsställningen framställs som quislingar.
  Att det även finns prostituition och porr bland dom homosexuella männen är dom knäpptysta om.

  sven

  20 mars 2011 at 17:10

 15. Summan av fördomarna är alltid konstant…

  Gammalt djungelordspråk

  Kristian Grönqvist

  20 mars 2011 at 19:09


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: