Nonicoclolasos

Gäller Wagners lag?

Nej, jag talar inte om komponisten Richard Wagner utan om dennes landsman, nationalekonomen Adolph Wagner, som formulerade en lag om sambandet mellan ekonomiskt välstånd och offentlig sektors storlek. Lagen säger att de offentliga utgifterna växer snabbare än BNP och att de offentliga utgifternas andel av BNP därför stiger med tiden. Orsakerna kan t.ex. vara att i takt med ökat välstånd efterfrågar människor mer offentligt finansierad välfärd och att administration blir allt kostsammare i en större ekonomi.

Vid en hastig anblick tycks Wagners lag gälla i många länder och tidsperioder — men en färsk studie av Dick Durevall och Magnus Henrekson, ”The Futile Quest for a Grand Explanation of Long-Run Government Expenditure”, visar att den inte alltid gäller:

According to our main results, Wagner’s Law does not hold in the long run, although the data are consistent with Wagner’s Law between roughly 1860 and the late 1960s in Sweden, and the 1970s in the UK. This can be traced to the formation of the modern public sector, including the introduction of public education, health care, and so forth. Yet Wagner’s Law did not hold during the initial industrialization phase (before 1860), or during recent periods.

En möjlig förklaring kan vara politisk: väljare röstar på politiker som önskar begränsa skattekvoten och den offentliga sektorns relativa tillväxt. Det kan t.ex. vara så att en ekonomisk kostnad inträder när staten når en viss nivå, i termer av negativa incitamentseffekter av beskattning, som kan få politiker att sluta expandera statens omfattning i allt snabbare takt.

Addendum: Adolph Wagner föddes på denna dag för 176 år sedan.

Annonser

Written by Niclas Berggren

25 mars 2011 den 5:39

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag kom att tänka så här. Ja, orsaken kan vara politisk, men i så fall IDEOLOGISK. Att staten inte har ökat lika mycket sedan 60 talet beror på att regeringarna har blivit mer nyliberala, även Sossarna. Folket vill ha mer välfärd men den här konstiga idén att man ska privatisera allt har tagit över och att man ska sänka skatterna för man tror att allt blir bättre då. Jag tror att den här lagen eller vad man ska kalla den för kommer att gälla snart igen när folk har tröttnat på den råa egoismen och när välfärden kommer bli bättre igen.

  Jacob

  25 mars 2011 at 5:56

 2. Båda Wagner var antisemiter.

  Tor

  25 mars 2011 at 6:10

 3. Kolla in vad The Economist skriver som statens storlek:

  http://www.economist.com/node/18359896

  Hasse

  25 mars 2011 at 9:43

 4. Jacob: Men varför har regeringarna blivit mer ”nyliberala”, då? Och varför kommer folk ”tröttna på den råa egoismen”? Sådana saker måste ju också förklaras, för annars blir ju slutsatsen bara att de offentliga utgifterna växer mer än BNP när folk vill att de ska göra det, men inte annars. Och då har man ju inte sagt någonting.

  Tor: Det var ju dumt av dem, men just det problemet löstes ju i samband med att de dog, så det är ju inte så mycket att älta om.

  David Bergkvist

  25 mars 2011 at 18:36


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: