Nonicoclolasos

Varför övertidsersättning?

Varför är lönen per tidsenhet högre vid övertidsarbete? En möjlig förklaring är att arbetsgivare måste erbjuda mer betalt för att få anställda att vilja arbeta mer vid behov (men detta förklarar knappast lagstiftning). En annan möjlig förklaring är att lagstiftaren tror att övertidsersättning gör det mer sannolikt att arbetsutrymmet i ekonomin delas mellan fler. Nå, Robert Frank menar i Luxury Fever (s. 169) att den mest sannolika förklaringen är en annan:

The overtime provisions of the Fair Labor Standards Act in the United States serve a similar purpose [limiting the extent to which people can trade leisure time for additional income]. These provisions, which require employers to pay a 50 percent wage premium when workers exceed 8 hours on any given day or 40 hours in any given week, provide a strong incentive to limit the amount people work. Similar legislation exists in many other Western countries. To the extent that conspicuous consumption — and hence the longer hours required to finance it — is more attractive to individuals than to society as a whole, these provisions help narrow the incentive gap.

Syftet är alltså att förhindra människor att jobba mer än de egentligen vill och mår bra av, genom att göra det dyrt för arbetsgivaren att låta dem jobba övertid. Känner någon till om det argumentet har använts i Sverige?

Se mina tidigare inlägg om Robert Franks tankar här.

Annonser

Written by Niclas Berggren

4 april 2011 den 13:31

4 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Jag tycker Robert Franks uttalande låter som rena önsketänkandet (och egocentristiskt därtill): han anser att ett vettigt skäl till lagstiftad övertidsersättning är att det minskar incitamentet att jobba mer än 40 timmar, så därför tror han att det är det som är skälet till den lagstiftade övertidsersättningen. Som om politiker stiftade rationella lagar.

  David Bergkvist

  4 april 2011 at 14:33

 2. Jag får lov att hålla med David. Vill man verkligen att folk inte skall jobba övertid, så borde det bästa incitamentet vara att bara betala halv ersättning för varje övertidstimme.
  Då j-lar skulle jag aldrig ha arbetat övertid

  Kristian Grönqvist

  4 april 2011 at 16:31

 3. Jag vet inte svaret på din fråga Niclas, men jag tror nog att det ligger en del i Franks argument. Av delvis samma skäl tror jag vi har sådant som en stark norm att heltid är 40 timmar per vecka, att löntagarna skall ha en viss mängd semester, och för de flesta arbetsfria helger.´

  Vill minnas att Frank även argumenterar för att uppkomsten av sociala och religiösa normer, som att man inte skall arbeta en dag i veckan, kan ha sin grund i samma mekanism.

  Olof Johansson-Stenman

  4 april 2011 at 16:53

 4. Olof: Du minns helt rätt angående Franks resonemang om religiösa påbud om att vila på sabbaten etc. Det står precis intill det jag citerar.

  Niclas Berggren

  4 april 2011 at 18:15


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: