Nonicoclolasos

Värnplikt som moralisk fråga

Ronald Reagan (1980):

[P]erhaps the most fundamental objection to draft registration is moral. Only in the most severe national emergency does the government have a claim to the mandatory service of its young people. In any other time, a draft or draft registration destroys the very values that our society is committed to defending.

Ja, värnplikt är omoralisk och stötande: den kan ses som ett fängelse. Dessutom är den dålig för ekonomin och för humankapitalet.

Annonser

Written by Niclas Berggren

2 juni 2011 den 5:44

10 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Fast det är ganska kul att ha gjort det. T.ex. när vi tältade i -20 grader, med vedkamin och 20-mannatält. Och så lärde man känna människor med helt andra sorts bakgrunder och planer och idéer som man inte hade lärt känna annars. Mycket bra tror jag. Och så upptäckte jag att jag kanske är ganska praktiskt lagd ändå, trots allt, i jämförelse. T.o.m. de knäppaste befälen är kul att minnas så här i efterhand.

  Lennart W

  2 juni 2011 at 11:42

 2. Niclas: Instämmer att det är moraliskt fel att tvinga folk. Dock ger du en lite väl hård bild av en verksamhet som bedriver en säregen och mycket gedigen utbildning man inte kan läsa sig till.

  Skulle vi dessutom ha den svenska ”värnplikten” som utgångspunkt kan man nästintill beskriva den som frivillig (De senaste åren).

  Utan att noggrannare ha granskat källorna till dina andra inlägg rörande ämnet så kan man på individuell nivå se militärtjänstgöring som ett komplement till studier istället för ett substitut.

  De ledarskaps/ gruppdynamik kurser man erhåller bland annat på företagsekonomi må vara intressanta men utan praktisk erfarenhet rätt trubbiga. Det beror enligt mig främst på att en stor del är tacit kunskap.

  Dessutom tror jag värnplikten haft en god fostrande effekt som kan vara svårt att sätta en prislapp på.

  Lennart W: Många fina minnen och visst är det alltid lite speciellt att prata med andra som gått igenom samma sak =)

  Johan

  2 juni 2011 at 12:28

 3. Jag håller med om att det är omoraliskt att tvinga folk. Dock: med en yrkesarmé så är ju folket helt i händerna på politikerna, som när de tycker att folk är alltför uppstudstiga, kan skicka yrkesarmén på dem (stater med värnpliktsarméer kan inte skicka den mot sin egen befolkning, eftersom den i det läget inte har något incitament att lyda).

  David Bergkvist

  2 juni 2011 at 15:37

 4. Hur hade det gått i andra världskriget om Hitlers motståndarländer inte haft allmän värnplikt?Om Hitler bara haft att möta små yrkesarmeer.

  sven

  2 juni 2011 at 19:38

 5. sven: Spelar det roll? Andra världskriget kommer inte hända igen. De militärstrateger som planerar för att vinna förra kriget i händelse att det skulle hända igen kommer förlora nästa krig.

  David Bergkvist

  2 juni 2011 at 20:12

 6. david:Det har du rätt i.

  sven

  2 juni 2011 at 21:07

 7. Äh, utbildningen är förlängd, börjar vid yngre ålder och når fler än nånsin. Förbättras ständigt; http://www.youtube.com/watch?v=Cq4SJc4obes&feature=related

  Camilla

  2 juni 2011 at 23:29

 8. Den svenska högern
  Förr: Militärparad
  Nu: Prideparad

  sven

  4 juni 2011 at 8:23

 9. Sven: Jag hoppas att högern alltjämt förspråkar militärparader.

  Niclas Berggren

  4 juni 2011 at 8:44

 10. Lite svårt att ta någon som vill lägga ner försvarsmakten på allvar i såna här frågor..

  Andreas

  30 mars 2012 at 21:10


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: