Nonicoclolasos

Statens storlek i Sverige och annorstädes

Ett litet diagram från The Economist:

Det mest intressanta tycker jag är trenden: Sverige har minskat statens storlek det senaste decenniet (liksom Tyskland lite grann), medan övriga har haft en motsatt utveckling. Det syns också att det under Alliansen har skett en tydlig nedgång igen, efter några års uppgång dessförinnan. Likaså har statsskuldens andel av BNP minskat kraftigt i Sverige, medan den har ökat i övriga länder. Det spelar nog viss roll vilken regering man har ändå.

Annonser

Written by Niclas Berggren

11 juli 2011 den 5:26

Publicerat i socialism, staten

7 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Är inte den mest påtagliga effekten i diagrammet att spridningen minskat?

  Sommarlof

  11 juli 2011 at 10:16

 2. Exakt! Rör de sig mot ett optimum?

  Patrik Lindenfors

  11 juli 2011 at 10:28

 3. Min första reaktion på grafen är nog ändå hur mycket ”public spending” minskade för Sverige INNAN Alliansen kom till makten. S-regeringen kunde de med. ”Den som är satt i skuld är icke fri”.

  Att vi skulle vara nära optimum nu tror jag inte på, i sviterna av finanskraschen 2008-2009 (de plötsliga uppgångarna i grafen – väl?) och i den nuvarande euroturbulensen.

  Lennart W

  11 juli 2011 at 10:46

 4. Ett sätt att läsa diagrammet är att världen går mot socialistisk totalitarism: individen får allt mindre makt, kollektivets företrädare allt mer. Men vill man vara optimist så går det naturligtvis att väga in relationen mellan storleken på BNP och statens ekonomiska åtaganden i absoluta tal. Om staten – med dess tröghet vad gäller reformer – har samma utgifter även i lågkonjunktur så blir dess utgifter i förhållande till BNP högre. Staten ser då ut att växa på samhällets bekostnad. Motsatt utveckling i högkonjunktur, förutsatt att politiker inte frestas höja skatten. Tyskland och Sverige har haft en bättre tillväxt än Storbritannien, USA och Frankrike.

  Christopher Aqurette

  11 juli 2011 at 15:20

 5. Christopher A: I USA är nu staten för första gången den största långivaren till bostäder och privat konsumtion. Men det har ju verkligen med finanskraschen att göra…

  Adam Smith skulle rotera i sin grav av Rolf Gustavsson i SvD.

  Lennart W

  11 juli 2011 at 17:46

 6. Tycker det ser ut som en tydlig uppgång av statens storlek efter alliansen. Åtminstone 2007-2009, sedan en nedgång 2009-2010. Har kanske med finanskrisen att göra, men enligt tabellen har statens storlek ökat sedan alliansen tog över. Eller läser jag den galet?

  Kristoffer

  18 juli 2011 at 3:30

 7. Om man läser kommentarerna till artikeln i The Economist så tycks alla hylla Göran Persson och mena att et är tack vare honom. Hur mycket av det de säger stämmer

  etttvatre

  20 juli 2011 at 17:23


Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: